Spiegelvoorstelling

Het effect van dit werkje met papier is groot. Je krijgt een 'symmetrische' voorstelling. Dat wil zeggen dat de voorstelling links en rechts van het midden identiek is. En je kunt nog een stap verder: je kunt zelfs in vier vlakken spiegelen! 

 

benodigdheden:

* Twee verschillende kleuren papier of karton

* Schaar

* Lijm

* Tekenpotlood om eventueel figuren van te voren te tekenen.

STAP 1: Knip 1 van de twee gekleurde vellen over de lengte, of over de breedte door midden.

STAP 2: Uit de helft die je nu over hebt, knip je vormen. Dat kunnen natuurlijk losse vormen zijn, maar je kunt ook van tevoren een figuur bedenken. In het geval van het voorbeeld gaat het om een pinguin. Bedenk dat je van alle vormen die je maakt maar een halve vorm nodig hebt.

STAP 3: Pak nu het andere gekleurde vel erbij, dat nog heel is. Leg het grootste gedeelte van het verknipte vel dat nog over is, op de helft van dat hele blad. Leg nu alle uitgeknipte vormen in spiegelbeeld tegen dat uitgeknipte deel aan. Als het goed is, spiegel je nu de kleuren, waardoor er een hele voorstelling ontstaat!

STAP 4: Bedenk steeds dat je ook weer terug kunt spiegelen. Op het voorbeeld kun je dat goed zien bij de ogen. En dat allemaal met een half blad! Het is dus ook nog eens een 'zuinig' idee! 

Verzin nu maar veel mooie vormen en bedenk maar de vreemdste figuren. Alles kan gespiegeld worden! Hieronder nog enkele voorbeelden ter inspiratie.