Paasei papier-maché

Een simpele papier-maché opdracht, goed te doen op school met de meester of de juf,. of thuis om helemaal in de Paassfeer te komen!

 

BENODIGDHEDEN:

* Oude kranten

* Behanglijm of kleuterlijm (Glutofix)

* Verf in diverse kleuren

* Kwasten

* Schaar

* Lak

* Naald en draad

* Chenillekuiken

* Stro of raffia

* Ballon

* wc-papier of keukenrol

* Stanleymes

* kleine nep-eieren (BV voor een paastak)

STAP 1: Verzamel al je spullen en blaas de ballon niet al te hard op. Scheur de oude kranten in repen.

STAP 2: Zorg dat je ballon rechtop kan blijven staan. Een half wc-rolletje werkt daarbij prima.

STAP 3: Beplak nu de ballon met repen krant en behanglijm. Doe dat als een vissengraat: kruislings over elkaar. Dit zorgt voor veel stevigheid.

STAP 4: Ga zo door tot je een flink aantal lagen om de ballon heen hebt geplakt.

STAP 5: Scheur nu wc-papier of keukenrol in stukjes.

STAP 6: Breng nu een laagje wc-papier of keukenrol aan en smeer het goed aan met lijm.

STAP 7: Laat je ei goed drogen! Dit kan wel een dagje duren.

STAP 8: Neem, als het ei goed droog is, een stanleymes en snijd de ballon open tot er een gat ontstaat. Je hoort waarschijnlijk de ballon al leeglopen.

STAP 9: Snijd nu door alsof er een stuk eierschil uit het ei is gesprongen. Maak de opening flink, zodat er later ook echt iets te zien is als je het ei hebt ingericht.

STAP 10: Haal de ballon uit het ei en pak je verfspullen er maar bij.

STAP 11: Schilder nu je ei in mooie kleuren. Wacht even tot de eerste laag droog is, voordat je er weer overheen schildert. Vergeet de binnenkant niet!

STAP 12: Als de verf goed droog is, kun je nog een laagje lak of vernis aanbrengen, om het ei extra stevig te maken. Daarnaast blijven de kleuren van de verf dan heel lang mooi en kan je ei goed tegen zonlicht.

STAP 13: Verzamel nu je spullen om het ei in te richten. Denk daarbij aan stukken raffia of stro, chenillekuikens, kleine nep-eieren, of misschien nog wel andere leuke toepasselijke dingen.

STAP 14: Prik met een naald en draad aan de bovenzijde van je ei (het smallere gedeelte) en maak een knoop in de draad, dat je door de bovenkant haalt. Nu kan je ei opgehangen worden!

STAP 15: En nu is het inrichten geblazen! Doe bijvoorbeeld wat stro in je ei en leg daar de kleine eieren in. Een chenillekuiken erbij en klaar is je ei!