Vis van papier-maché

Nassos Karabatsos is een Griekse kunstenaar, die veel werkt met papier-maché. Zijn vissen zijn werkelijk fantastisch. Kleurrijk en zeer getailleerd geschilderd. En op zich is een eigen vis maken van papier-maché niet eens zo heel moeilijk! Wil je het ook proberen? Laat dan je fantasie de vrije loop, net als Nassos!

 

benodigdheden

* Kranten

* Behanglijm of glutofix (kleuterlijm)

* Kwasten

* Verf

* Watervaste stiften

* Lak

STAP 1: Knip uit karton de rugvin, de zijvinnen en de staart.

STAP 2: Maak van kranten een prop. Als de prop te klein is, gebruik je uiteraard iets meer. Maar houdt er rekening mee dat je nog veel lagen kranten er omheen gaat doen.

STAP 3: Scheur nu een flink stuk kranten in kleine, dunne reepjes.

STAP 4: Maak nu de behanglijm aan met water. Als de lijm goed is ingedikt, maak je een reepje krant nat met de lijm en plak je deze over de prop heen. Daarna doe je hetzelfde met het volgende reepje, maar plak dit precies tegenovergesteld over de prop. Je krijgt zo een 'vissengraat' verbinding. Herhaal dit tot je minstens 8 tot 10 lagen kranten om de prop hebt geplakt.

STAP 5: Laat de bol die nu is ontstaan goed drogen.

STAP 6: Als de vol droog is, plak je de rugvin, zijvinnen en staart met plakband aan de bol, daar waar je ze hebben wilt.

STAP 7: Nu ga je weer met kranten en lijm aan de slag. Je beplakt alle onderdelen en doet meteen nog een paar lagen over de bol heen. Verbind alles zo dat het één geheel wordt.

STAP 8: Nu kun je er nog uitpuilende ogen of lippen op maken. Dat doe je door propjes tegen de vis aan te plakken en hier ook weer met kranten overheen te gaan. Nu laat je de vis goed drogen.

STAP 9: Tot slot kan de vis geschilderd worden. Maak de vis eerst helemaal zwart. Dat is je basislaag en zo komen de krantenletters niet meer door de verf heen. Daarna, als deze basis droog is, kun je je fantasie de vrije loop laten en je vis zo schilderen als je zelf wilt. Eventuele kleine, gedetailleerde zaken als lijnen en puntjes kun je later nog met watervaste stift toevoegen door ze er overheen te tekenen. Tot slot nog een laagje lak en je vis is klaar!