Pinguïn origami

Deze relatief 'gemiddelde' origami is een leuke uitdaging voor kinderen. De basis is een schuine vouw. Met wat knip en plakwerk creëer je zo een winterse voorstelling!

 

Benodigdheden:

* Sits-vouwbladeren (zwart-wit)

* Schaar

* Lijm

* Blauw A4 papier

* Wit papier

* Geel papier

* Zwarte stift

STAP 1: Leg het vouwblaadje met de zwarte kant naar beneden en vouw het één keer dubbel door de punt van de ene kant op de tegenoverliggende punt te leggen. Leg het blad als een ruit voor je. (schuine vouw)

STAP 2: Vouw de linker en rechter bovenzijde van de ruit naar de vouwlijn in het midden (vlieger)

STAP 3: Vouw nu ongeveer de helft van de twee flappen die nu zijn ontstaan weer naar buiten. Vouw strak bij de punt bovenaan.

STAP 4: Vouw nu twee kleinere flapjes weer terug naar het midden. Ze hoeven niet de vouwlijn van de ruit te raken.

STAP 5: Draai nu je vouwwerk om, met de zwarte kant naar boven. Vouw van onderaf een brede punt naar boven. Zorg dat de punt op de vouwlijn terecht komt.

STAP 6: Vouw nu van links en rechts de zijkanten naar de vouwlijn toe, zoals op het voorbeeld. De smalle punt bovenaan klap je eerst een keer naar beneden en daarna weer terug (1 & 2 op het voorbeeld), zodat er een knik ontstaat.

STAP 7: Vouw nu je gehele vouwwerk over de lengte dubbel, zodat de witte kant weer buiten zit.

STAP 8: Nu komt het lastigste: duw met één vinger tegen de witte 'nek' en duw met je andere hand het 'hoofd' naar voren. Daarna weer goed samenvouwen. De hoofd neemt dan vanzelf de juiste hoek aan.

STAP 9: Eventueel duw je de snavel ook nog terug. Daarna kan je dus een winters landschap maken van het blauwe, witte en gele papier en plak je de pinguïn(s) erop. Met zwarte stift accentueer je hier en daar nog wat schaduw.