Blow-up tekening

Een zogenaamde 'Blow-up' tekening zegt het al (maar dan in het Engels): je blaast letterlijk een tekening op, zodat ie groter wordt. Nu wordt het binnen de grafische wereld natuurlijk niet meer met de hand gedaan, alles gaat immers met de computer tegenwoordig. Maar toch is het een bijzondere techniek, wanneer je het helemaal zelf doet. Je zou het bijna een ambacht kunnen noemen. En je kunt met deze truc werkelijk elke afbeelding vergroten die je wilt. Het mooie is: door goed te kijken en vergelijken word je ook meteen beter in tekenen!

 

benodigdheden:

* Tekenpapier

* Liniaal

* Tekenpotlood

* Kleurpotloden of stiften

* Zwarte fineliner

* Een leuke afbeelding of sticker die je wilt vergroten

STAP 1: Trek met potlood en liniaal vierkante hokjes over de sticker of afbeelding heen. Eventueel kan je de originele voorstelling bovenaan je tekening plakken. Let er goed op dat de hokjes echt vierkant zijn.

STAP 2: Ditzelfde 'raster' teken je nu op je witte tekenvel, maar nu maak je de hokjes groter. Kijk even goed of het nog op je papier past. Hoe groter de hokjes, hoe groter je afbeelding zal worden.

STAP 3: Teken nu de afbeelding na in de grotere vierkanten. Kijk daarbij steeds goed waar de lijnen van je originele afbeelding de lijnen van de vierkantjes raken en neem dit precies zo over.

STAP 4: Als je klaar bent, trek je de potloodlijnen netjes over met zwarte fineliner. Gum de potloodlijnen naderhand weg.

STAP 5: Kleur nu je voorstelling netjes in. Kijk ook daarbij naar het voorbeeld. De juiste kleuren maken het effect ook weer groter. Je 'opgeblazen' tekening is nu af!